سوژه: ساختمان
مینو محسنی
عکاسی کردن از جمله کارهای جذابی است که خیلی ها را وسوسه می کند. هر عکاسی ممکن است به عکس گرفتن از سوژه ای خاص علاقه داشته باشد. مثلاً بعضی از ما ممکن است دوست داشته باشیم آدم ها را در عکس هایمان ثبت کنیم، بعضی ها هم ممکن است به طبیعت یا اشیا بیشتر علاقه داشته باشیم. بناهای معماری و ساختمان ها هم یکی از جذابیت های عکاسی هستند.
عکاسی از بناها در طول این سال ها آنقدر جذاب بوده که به یکی از زیرشاخه های عکاسی تبدیل شده است: عکاسی معماری. شاخه ای که هم نوعی عکاسی هنری به حساب می آید و هم در تبلیغات به کار می رود و پول خوبی از آن در می آید. شاید آشنایی مختصری با این رشته، شما را هم مشتاق عکاسی معماری کند.
عکاسی معماری چیست؟
اول از همه بد نیست تعریف مشخصی از این شاخه عکاسی برای خودمان داشته باشیم. «عکاسی معماری» یکی از شاخههای رشته عکاسی است که در آن عکاس از ساختمانها و سازههای مشابه عکسبرداری میکنند. هدف از این عکاسی فقط نشان دادن جزئیات ساختمانها نیست بلکه زیبایی شناسی هم در نظر گرفته می شود.
سابقه عکاسی معماری را می شود به عمر عکاسی در نظر گرفت. بناهای معماری و ساختمان ها همیشه برای آدم ها جذاب بوده اند و در همان اولین عکس ها هم ثبت شده اند. اما به مرور زمان، با تغییر شکل و شیوه معماری، همچنین با پیشرفت های تکنیکی عکاسی، عکاسی معماری هم قدم به قدم تغییر کرد و تکامل پیدا کرد.
تا اواسط قرن بیستم، عکاسی معماری خلاقانهتر شد. عکاسان جدید در کار خودشان از ترکیب خطوط مورب و سایههای برجسته و تکنیکهای دیگر استفاده میکردند و سعی می کردند تجربه های تازه کسب کنند. اوایل دهه ۱۹۵۰، معماران، عکاسان بیشتری را برای عکاسی استخدام کردند. نتیجه تمام این اتفاقات، شناخته شدن عکاسی معماری به عنوان یک هنر بین مردم شد.
تجهیزات مورد نیاز
عکاسان معماری معمولاً در استفاده از دوربینها و تکنیکهای تخصصی مهارت دارند. البته در مراحل اولیه، با همین دوربین گوشی های موبایل هم می توانید شروع کنید. اما در قدم های بعدی و کار جدی، لازم است دوربینی با قابلیت حرکت شیفت یا چرخش داشته باشید.
لنزهایی که برای عکاسی معماری مناسب هستند، لنزهای زاویه باز و لنزهای تیلت شیفت، با قدرت پوشش بالا است. بیشتر وقت ها برای نورپردازی بنایی که قرار است از آن عکاسی کنید، به نور اضافه نیاز دارید. پس لازم است چند چراغ یا فلاش قابل حمل داشته باشید تا بتوانید نور مورد نظر خودتان را بسازید و کنتراست و تضادها را کم کنید. تعدادی فیلتر هم لازم دارید. از همه مهمتر، فیلتر پولارایزر برای کنترل بازتاب نوری که ناخواسته است، یا تغییر رنگ تصویر.
برای عکاسی معماری، دو فاکتور زاویه دید و نوع لنز مهم است. دلیلش ساده است؛ معمولاً آثار معماری از نظر اندازه بزرگ هستند و عکاس هم نمیتواند به اندازه کافی از بنا فاصله بگیرد. به همین دلیل لازم است که زاویه دید لنز زیاد باشد. یعنی فاصله کانونی کم باشد تا عکاس بتواند همه ساختمان و بنا را درکادر جا بدهد.
در عکاسی معماری، بیشتر وقت ها همراه داشتن سه پایه برای دوربین به کارتان می آید. ممکن است نیاز باشد از سرعت شاترهای خیلی طولانی برای عکسگرفتن استفاده کنید. به همین خاطر باید تا جای ممکن دوربین خودتان را ثابت کنید. همچنین سه پایه به شما کمک میکند بتوانید چند عکس پشت سر هم از یک نقطه بگیرید و در زمان ادیت تمام آنها را با هم تلفیق کنید.
انواع عکاسی معماری
عکاسی معماری، به دو نوع عکاسی داخلی و خارجی تقسیم میشود. بیشتر تکنیک هایی که در هر کدام از این نوع عکاسی به کار می روند شبیه هم هستند. اما تفاوتهایی هم در عکاسی از این دو فضا وجود دارد. گاهی عکاس برای عکاسی از هر کدام از این دو فضا باید از تجهیزات مختلف کند.
عکاسی معماری خارجی
در عکاسی معماری خارجی، معمولاً از نور طبیعی روز استفاده میشود. برای عکاسی در شب، از نور محیط، از چراغهای خیابان، چراغهای ساختمان و حتی از نور مهتاب استفاده میکنند. خیلی وقت ها محوطه اطراف ساختمان برای ترکیب کلی یک عکس مهم است. حتی گاهی وقت ها لازم است ارتباطی بین زیبایی یک ساختمان با محیط اطراف آن برقرار شود.
در عکاسی معماری معمولاً عناصری مثل گل و درخت، یا چشمهها یا مجسمهها را در پیش زمینه عکس می گذارند و از جذابیت آنها برای هدایت چشم به ترکیب و سوژه اصلی آن که ساختمان است، استفاده میکنند.
یکی دیگر از عکاسیهای معماری خارجی، عکاسی هوایی است. عکاسی هوایی به شکلی است که چشم، اندازه متفاوت و مشخصی از ساختمان نشان میدهد. این عکس ها شامل نشان دادن حدود ملک، مشخص کردن موقعیت مکانی در یک نقطه جغرافیایی و نشان دادن مناظر اطراف می شود.
عکاسی معماری داخلی
عکاسان معماری در عکاسی معماری داخلی از نورهای مکمل، فلش الکترونیکی یا «چراغهای گرم» استفاده می کنند تا به کیفیت نوری مناسب در داخل ساختمان برسند. البته در محیط داخلی هم می توان با کمک نور محیط که از پنجرهها به فضای داخلی وارد میشود، یا وسایل روشنایی داخل ساختمان، عکاسی کرد.
یکی از ویژگیهای عکاسی معماری داخلی این است که سوژههای اصلی ثابت و بدون حرکت هستند. بنابراین می توانید از ویرایش بعد از پردازش برای رسیدن به یک روشنایی متعادل، حتی بدون هیچ نورپردازی اضافی هم استفاده کنید.
مراحل مهم برای عکاسی معماری
برای عکاسی از بناها، اول از همه انتخاب کنید که از چه بنایی می خواهید عکاسی کنید. درباره آن بنا تحقیق کنید و با ویژگی های آن آشنا شوید. ممکن است آن بنا به گوشه خاصی شناخته شده باشد، یا بخشی از بنا اهمیت ویژه ای داشته باشد. با یک تحقیق و بررسی اولیه می توانید از این موارد اطلاع پیدا کنید.
حالا که اطلاعات اولیه را درباره بنای مورد نظرتان دارید، راحت می توانید انتخاب کنید که از بنای مورد نظر باید در روز عکاسی کنید یا شب. بسته به زمانبندی یا اینکه از محیط داخلی عکاسی می کنید یا خارجی، تجهیزات مورد نیاز را بردارید و راه بیفتید. البته به این نکته هم توجه کنید که اگر لازم است برای عکاسی از بنای مورد نظرتان مجوز داشته باشید، یا با سازمانی هماهنگ کرده باشید، قبل از راه افتادن این مراحل را انجام دهید.
لینک منبع:
https://yellowwallmedia.com/%d8%b3%d9%88%da%98%d9%87-%d8%b3%d8%a7%d8%ae%d8%aa%d9%85%d8%a7%d9%86/